Doorgaan naar hoofdcontent

Welkom! Deze website gebruikt alleen functionele en analytischecookies.

Liander Service

Wat is de calorische waarde van gas?

Wat is de calorische waarde van gas?

De calorische waarde is de energetische waarde of verbrandingswaarde. Ofwel de hoeveelheid energie die gas bevat. De calorische waarde wordt uitgedrukt in de hoeveelheid MJ (megajoule) per m3 (kubieke meter).

  • De calorische waarde van het gas uit Slochteren (provincie Groningen) geldt als basisverbrandingswaarde. De Nederlandse gasprijzen zijn gebaseerd op deze basiswaarde.
  • Niet al het gas komt uit Slochteren. Er wordt ook gas gewonnen in andere provincies en op de Noordzee. De calorische waarde van deze gasvelden is hoger of lager dan die van het gas uit Slochteren.
  • Is de calorische waarde hoger, dan levert 1 m3 gas bij verbranding meer warmte dan 1 m3 gas uit Groningen. Er is dus minder gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen. Is de calorische waarde lager, dan is meer gas nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen.
  • Het gas uit verschillende bronnen met verschillende calorische waarden, wordt met elkaar gemengd tot het de basiswaarde zo dicht mogelijk benadert. Toch kunnen er kleine afwijkingen voorkomen. Door deze kleine afwijkingen in calorische waarde van gas, krijgt de klant soms iets minder of meer energie per kubieke meter.

Correctiefactor voor calorische waarde

De traditionele gasmeter meet de hoeveelheid gas in m3, ongeacht de calorische waarde. Maar de gasprijzen zijn gebaseerd op de calorische basiswaarde. Bij afwijking van de calorische basiswaarde, moet het gemeten gasverbruik worden aangepast. Daarom wordt een correctiefactor toegepast. Die correctiefactor wordt vermenigvuldigd met het door de meter gemeten verbruik.

Correctie voor variabele temperatuur

Naast een correctie voor de calorische waarde is een correctie voor de variabele temperatuur nodig. Want warmer gas bevat minder energie dan kouder gas. Gas warmt op tijdens het transport naar de woning. Daardoor neemt het volume van het gas toe. Slimme meters uit 2015 of later corrigeren hier automatisch voor. 

Nederlandse Gasunie

De Nederlandse Gasunie stelt maandelijks de calorische waarde van het geleverde aardgas vast.

  • Was dit artikel nuttig?