Doorgaan naar hoofdcontent

Welkom! Deze website gebruikt alleen functionele en analytischecookies.

Liander Service

Acties voor uitfaseren DSP versie

Acties voor uitfaseren DSP versie

DSP wordt regelmatig geüpdatet naar een nieuwe versie. 
Als er een nieuwe versie aankomt moet er een oude versie uitgezet wordt want er kunnen maar 2 versies actief zijn op DSP.
Bijvoorbeeld:  als we versie 1.35 hebben, en versie 1.36 erbij komt, moet versie 1.34 uit.

Dit heeft als gevolg dat alle DWA’s op de oudste versie omgezet moeten worden naar een hogere versie. Zodra een versie uitgezet is, kunnen er geen berichten meer voor de DWA met die versie verstuurd worden.

In dit artikel wordt per status uitgelegd wat er moet gebeuren, en wie de actie heeft. De status is gebaseerd op kopniveau gebruikersstatus en die volgt altijd de M-Status (metergegevens) alleen als er geen metergegevens zijn (bv PCV) dan volgt hij de A-status.

Bijstellen met reden Conversie voor automatische ophoging

Wanneer de aannemer een opdracht heeft die nog niet gereed gemeld is, kan hij eenvoudig de DSP versie ophogen. Wanneer hij een bijstelling verstuurd met de reden “Conversie”, dan wordt de DSP versie automatisch opgehoogd door SAP en gelijk weer terug gestuurd naar de aannemer. 
De DWA krijgt dan tijdelijk de status WCHT. 
Let op: staat de DWA al op de hoogste versie en is, de bijstelreden conversie? Dan gaat de verwerking niet goed en is de DWA niet meer bruikbaar. De DWA blijft dan hangen op de status WCHT.

Open: Actie ligt bij de werkstroombeheerder.

Als de DWA nog niet eerder is uitgegeven aan een aannemer, dan krijgt de DWA bij uitgifte de actuele/hoogste DSP versie. Dit kan je controleren in DSP Analytics.

Techniek gedreven: Afhankelijk van de reden bijstelling moet de klus geannuleerd of gekopieerd worden.
Als er gekopieerd wordt dan moet daarna de oude klantvraag geannuleerd worden.

Klant gedreven: Dan hangt er een factuur aan ten grondslag en is ook hier afhankelijk van de bijstelling of hij geannuleerd moet worden of nog moet worden uitgevoerd.

Eerder uitgegeven en terug op OPEN
Er zijn 2 mogelijkheden: 

  1. In samenwerking met de aannemer weer uitgeven (DBAA) en daarna de aannemer een bijstelling versturen met reden “conversie” waardoor de dwa automatische overgaat naar nieuw versie. De DWA staat dan wel bij de aannemer, die moet hem dan weer met de oude bijstelling teruggeven om de klus terug in voorbereiden te krijgen of bij de aannemer laten staan om uit te voeren.
  2. Ook kan de keuze gedaan worden net als bij techniek gedreven, de klus te kopiëren (nooit kosteloos zetten als de oude klantvraag ook niet kosteloos was) echter krijgt de klant dan een annuleringsbericht voor de oude klantvraag (bij een NA erin dan zelfs ook creditnota en geld terug).

NVVB/TERG: Actie bij de werkstroombeheerder 

Afhankelijk wat de reden is van de bijstelling moet er gehandeld worden.

DBAA/DBAP: Actie bij de aannemer 

Deze kan de klus automatische naar de nieuwe versie zetten dmv bijstellingsreden “conversie”.
Dit kan alleen als er nog geen ander bericht (TG-AGA-AGP) is verstuurd. Is dit wel het geval dan is het al uitgevoerd en moet de dwa helemaal afgehandeld worden voor de nieuwe versie live gaat.
WSB kan in DSP Analytics controleren of er al berichten zijn verzonden.

GERE: Actie bij de aannemer 

Dit is de eindstatus waar geen meterhandeling bij verricht hoeft te worden echter is het AGP bericht nog niet verstuurd en daar is het wachten op (of afgekeurd of helemaal nog niet verstuurd)
Soms komt het voor dat er wel een M taak in zit en dat die niet verwerkt is omdat hij in systeem blijft hangen op GERE bij de terugmelding van TG bericht.

VRIJ: Actie bij aannemer

De aannemer heeft in TG bericht (metergegevens) verkeerde waarden verstuurd waardoor het TG bericht niet direct automatisch verwerkt wordt en dus is afgekeurd.
Juiste gegeven moeten terug gestuurd worden door de aannemer waardoor de klus wel door loopt.

TAFS: Actie aannemer

Dit betekend dat de metergegevens (TG bericht) verwerkt zijn.
Echter hier moet nog een schets (AGA bericht ) worden ingeleverd en staat de A-taak nog op TEK2/TEK3 of CON2. Kan zijn dat die wel is ingeleverd maar dan moet er nog een bericht van de gasbeproeving komen (AGP)

TEK2/TEK3: Actie aannemer  

Dit zijn gebruikers kopstatus van de A-taak waar geen meterhandeling is verricht. (bijvoorbeeld PA) Wel meterhandeling dan gebruikers kopstatus TAFS zoals hiervoor besproken  
Aannemer moet afgekeurde schets (TEK2) of de gewone schets (TEK3) nog opleveren van de PA.

CON2: Actie bij werkstroombeheerder

Werkstroombeheerder moet de schets beoordelen.

Afronding 

Om alles afgehandeld te hebben moeten van de oude versie alle berichten verwerkt en goedgekeurd zijn. Dan krijgt de aannemer het bericht “De opdracht is  volledig afgehandeld” en betalen wij de aannemer. 

Bij vragen of problemen

Als er vragen/problemen voordoen kan je altijd Administratie KV benaderen om een juiste oplossing te zoeken.

  • Was dit artikel nuttig?