Doorgaan naar hoofdcontent

Welkom! Deze website gebruikt alleen functionele en analytischecookies.

Liander Service

Wat is salderen?

Wat is salderen?

Salderen is het verrekenen van uw jaarlijkse stroomafname met uw jaarlijkse teruglevering. Wordt er zowel verbruik als teruglevering geregistreerd op de meter? Dan verrekent de energieleverancier dit aan het einde van het jaar met elkaar.

Verbruik in uw woning

Maakt u gebruik van een zonne-installatie, windmolen of biomassa? Dan is er sprake van opwek. U genereert energie. Opgewekte energie door bijvoorbeeld de zonne-installatie wordt in eerste instantie verbruikt in de woning. Denk hierbij aan een wasmachine, televisie en laptop. Op het moment dat de vraag om energie in de woning nihil is, wordt het overschot aan opgewekte energie teruggeleverd aan het net. 

Salderen

Salderen vindt plaats wanneer uw energieleverancier de jaarnota opmaakt. Hier wordt uw teruggeleverde elektriciteit verrekend met uw verbruikte elektriciteit. Dit is salderen.

Terugleververgoeding

Er is een salderingsgrens, deze is voor iedereen anders. Salderen kan maximaal tot uw eigen jaarlijkse verbruik. Op het moment dat u meer teruglevert dan verbruikt krijgt u van de energieleverancier een terugleververgoeding. Een terugleververgoeding is dus niet hetzelfde als saldering. De terugleververgoeding is vaak lager dan het normale tarief voor verbruik of saldering.