Krijg ik een vergoeding als terugleveren niet mogelijk is?
Als netbeheerder willen wij klanten helpen duurzame keuzes te maken. De vraag naar elektriciteit en het aantal zonnepanelen neemt enorm toe. Dit zorgt voor grote drukte op het elektriciteitsnet. Het energienet kan dit niet altijd meer aan. Hierdoor kan het op zonnige dagen lokaal helaas voorkomen dat zonnepanelen op woningen tijdelijk geen elektriciteit aan het net kunnen terugleveren.
Als het te druk wordt op het elektriciteitsnet kan niet alle stroom goed worden verwerkt. De spanning in de elektriciteitskabel gaat dan omhoog. Is de spanning te hoog? Dan schakelt de omvormer de zonnepanelen uit of gaat de omvorming in storing. Dit is wettelijk geregeld en staat beschreven in de normen waar een omvormer aan moet voldoen. Zo wordt schade aan elektrische apparatuur van consumenten en ondernemers voorkomen.
Onlangs heeft de geschillencommissie Energie geoordeeld dat de netbeheerder niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de gemiste inkomsten veroorzaakt door het afschakelen van de omvormer. Ondanks dat wij ons kunnen vinden in deze uitspraak, begrijpen wij heel goed dat dit voor consumenten geen leuke boodschap is.
Liander doet er alles aan om problemen met teruglevering zoveel mogelijk te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat consumenten via energieleveren.nl doorgeven dat ze zonnepanelen plaatsen en het melden als hun omvormer uitschakelt door spanningsproblemen. Op deze manier krijgen wij beter inzicht in waar aanpassingen in het elektriciteitsnet nodig zijn.