Wat hebben netbeheerders nodig om de spanningsproblemen op de LS-netten beheersbaar te houden?
Vanuit de netbeheerders kunnen we spanningsproblemen voorkomen of oplossen door inzicht te verhogen (slimme meters uitlezen) en vervolgens per straat of wijk, waar zich problemen voor doen, bepalen wat de beste oplossing is. Daarnaast helpt het als consumenten zich goed oriënteren voordat ze zonnepanelen aanschaffen. Netbeheerders moeten inzicht geven in dat het niet meer vanzelfsprekend is dat je zelfopgewekte energie met zonnepanelen altijd terug kunt leveren. En waar dit probleem zich voordoet. Zo kunnen consumenten bewust keuzes maken.
Ook is een goede installatie van zonnepanelen belangrijk:
- Zorg dat de afstand tussen de omvormer en het overdrachtspunt in de meterkast niet te groot is.
- Installeer een 3-fase omvormer (bij een 3-fase aansluiting wordt het vermogen verdeeld over 3 aparte fase-draden)
- Meld nieuwe opwek aan bij de netbeheerder
Daarnaast helpt het als consumenten zelf energie gaan opslaan of hun verbruik verschuiven naar de opwekmomenten (bijv. slim laden).
Doen zich ondanks goede installatie toch spanningsproblemen voor? Dan kan de netbeheerder onderzoeken welke oplossing het beste past. Korte termijn oplossingen zijn het aanpassen van trapstanden of draaien van fases. Lange termijn oplossing is het verzwaren van netten, maar dat kan een lange doorlooptijd kennen.
Ook gemeentes kunnen bijdragen door met hun netbeheerder in gesprek te gaan over in welke wijk zij wel/niet zonnepanelen gaan stimuleren. Zo kunnen netbeheerder samen met gemeente in gesprek over wanneer en waar het stimuleren van zonnepanelen het beste past voor de gemeente en het energienet.