Doorgaan naar hoofdcontent

Welkom! Deze website gebruikt alleen functionele en analytischecookies.

Liander Service

Wat moet ik doen bij het plaatsen van spudpalen/ankerpalen?

Wat moet ik doen bij het plaatsen van spudpalen/ankerpalen?

Een spudpaal (ook wel: sputpaal, spijker of ankerpaal) is een stalen paal, die door of langs het schip loopt, op en neer gehaald kan worden en waarmee een schip zich op de bodem van het vaarwater vast kan zetten. Spudpalen mogen in formele zin alleen gebruikt worden op als zodanig aangemerkte ankerplaatsen (juridisch staat het gebruik van spudpalen gelijk aan ankeren), dan wel op plaatsen waar expliciet toestemming is of wordt gegeven voor het gebruik. Het gebruik van spudpaal valt onder de WIBON.

Bij het gebruik van een spudpaal, nabij of boven de netten van Liander, is er een groot risico dat deze netten beschadigen. De beschadigingen leiden vaak niet direct tot uitval van de netten. De spudpalen drukken de kabels of leidingen plat, waardoor kabels gaan inwateren en leidingen kunnen scheuren. Vaak wordt later pas de levering van elektriciteit of gas voor klanten van Liander voor langere tijd onderbroken en geeft zo (veel) maatschappelijke overlast. Het opsporen en herstellen van deze beschadigingen is lastig en altijd kostbaar.

Neem te allen tijde de volgende voorzorgsmaatregelen:

-          Doe altijd een KLIC-melding.

-          Kijk of er zinkerborden aanwezig zijn ter oriëntatie.

-          Lokaliseer het in en uittredepunt.

-          Lokaliseer de kabel(s) of leiding(en) b.v. doormiddel van een spuitlans (tot +/- 10 meter diepte).

-          Plaats de spudpaal minimaal 2 meter uit de werkelijke ligging van de kabel of leiding

-          Indien de netten niet gelokaliseerd kunnen worden neem dan altijd contact op met de Afdeling Schadepreventie van Liander.

-          LET OP! Ook ankers kunnen schade veroorzaken aan de netten van Liander.

  • Was dit artikel nuttig?