Doorgaan naar hoofdcontent

Welkom! Deze website gebruikt alleen functionele en analytischecookies.

Liander Service

Hoe zorg ik voor goede en duidelijke markering van kabels en leidingen in mijn werkgebied?

Hoe zorg ik voor goede en duidelijke markering van kabels en leidingen in mijn werkgebied?

Bij wat grotere, langdurige projecten komt het regelmatig voor dat niet voor iedereen in het werk op elk moment meer duidelijk is waar in het werkgebied kabels en leidingen aanwezig zijn. Door bovengronds de feitelijk vastgestelde ligging duidelijk te markeren met markeringsverf en/of piketpaaltjes is voor iedereen visueel zichtbaar waar de kabels en leidingen liggen en waar men met graven extra op moet letten. Dit voorkomt graafschades!

Ga als volgt te werk:

1. Stel de feitelijke ligging vast ten opzichte van de KLIC en huisaansluitschetsen dmv het maken van proefsleuven. Deze staan niet altijd (juist) op tekening. Zijn de huisaansluitingen met onderbroken streep ingetekend? Dan betekend dit dat de tekening alleen een fictieve ligging weergeeft. Ga dan uit vanaf de meterkast en lokaliseer vandaaruit de kabel.
2. Markeer de ligging door het gebruik van markeringsverf. Gebruik bijvoorbeeld een Spuitbushouder met wiel of markeer de ligging met behulp van gekleurde piketpalen (Rood=Elektra, Geel=Gas). Noteer op de piketpaal de discipline en de diepteligging tov Maaiveld >60cm. LS (Laagspanning), MS (Middenspanning), OV (Openbare verlichting) LDG (Lage Druk Gas) of HDG (Hoge Druk Gas).

  • Was dit artikel nuttig?